Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Κατερίνης

Θεσσαλονίκη - Κατερίνη - Ελατοχώρι Συντεταγμένες Ελατοχωρίου για χρήση GPS 22.264152 40.311695
Κυριακή αρχές Φεβρουαρίου κοντινή εκδρομή λοιπόν. Το Ελατοχώρι είναι ένα από τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την πόλη. Για να φτάσει κανείς διασχίζει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθηνών πληρώνοντας στα διόδια των Μαλγάρων 2€. Σε τρία τέταρτα το πολύ βρισκόμαστε στην Πόλη της Κατερίνης στην οποία μπαίνουμε (καθώς ερχόμαστε απο την πλευρά της Θεσσαλονίκης) πριν από το τούνελ. Για να πάμε στο Ελατοχώρι υπάρχουν δύο τρόποι. Ενας είναι να πας απο το κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση το προάστειο Σβορώνος. Μετά απο 10 περίπου χιλιόμετρα φτάνουμε στο δάσος μετά τον Σβορώνο και μέσω ενός καταπληκτικού δάσους αρχίζει η άνοδος προς την Ρυτίνη που είναι ένα χωριό πριν το Ελατοχώρι. Ο Δρόμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση με στροφές αλλά σε καμιά περίπτωση κουραστικός. Μετά την Ρυτίνη και σ' απόσταση 5 χιλιομέτρων συναντάμε αριστερά το παλιο χωριό του Ελατοχωρίου. Ένα χωριό το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει αναπαλαιωθεί ενώ κτίζονται και νέα σπίτια με παραδοσιακό στυλ. Στην μικρή πλατεία υπάρχουν ταβέρνες με κορυφαία κατά την άποψη μου το "παλιό σχολειό". Το τοπίο είναι καταπληκτικό με τη φύση να οργιάζει γύρω απο το χωριό. Στα 150 μέτρα είναι το νέο χωριό του Ελατοχωρίου απ' όπου ξεκινά ο δρόμος για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.
   
Ελατοχώρι - Χιονοδρομικό κέντρο
Η Διαδρομή μετά το Ελατοχώρι για το χιονοδρομικό διαρκεί περίπου 20 λεπτά . Ο δρόμος είναι καλός με στροφές που όμως δεν προβληματίζουν. Το τοπίο όπως και παρακάτω είναι εκπληκτικό με τα φθινοπωρινά χρώματα των δένδρων να οργιάζουν . Στο μέσο της διαδρομής συναντάμε και μια μικρή ταβέρνα (το πέτρινο).Σ' όλο το δάσος υπάρχουν μικρά μονοπάτια που μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για πεζοπορίες καθώς και αρκετές πηγές. Φτάνοντας στο χιονοδρομικό υπάρχει parking πάνω στο δρόμο για αρκετά αυτοκίνητα ενω ένα πολύ φιλικό σαλέ προσφέρει πολύ καλή μουσική και καλό καφέ. Οι πίστες είναι μικρές αλλα μπορούν να ικανοποιήσουν ιδιαίτερα τους αρχάριους σκιέρ και τα παιδιά.
Εναλλακτική διαδρομή
Για να φτάσουμε στο Ελατοχώρι μπορούμε να πάμε και από άλλο δρόμο αποφεύγοντας το κέντρο της Κατερίνης. Συγκεκριμένα στρίβουμε για Κατερίνη από την Εθνική οδό και όταν βρούμε το LIDL στο αριστερό μας χέρι στρίβουμε αριστερά κατευθυνόμενοι προς το χωριό Κεραμίδι και κατόπιν προς το χωριό Μοσχοπόταμος. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 με 50 λεπτά αλλά είναι σε δρόμο με λιγότερες στροφές αλλά όχι τόσο όμορφο τοπίο όσο η διαδρομή μέσω Ρυτίνης.
Εντυπώσεις
Πιστεύω ότι αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το Ελατοχώρι είτε είναι καλοκαίρι είτε είναι χειμώνας και θ' αποζημιωθεί τόσο απο το τοπίο όσο και από το καλό φαγητό της περιοχής

>

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πόσο απέχει απο θεσσαλονίκη το ελατοχώρι?

giorgio είπε...

οπως αναφέρω και στο παραπάνω κείμενο η απόσταση είναι περίπου 100 χιλιόμετρα με απιτείται περίπου 1,30 ώρα για τον αργό οδηγό σε ένα καλό οδικό δύκτιο

Δημοσίευση σχολίου
Από το Blogger.