Παραδοσιακή Σλοβένικη πίτα prekmurska gibanica
Η παρακάτω συνταγή έρχεται από την Σλοβενία και αφορά μια πίτα με το όνομα prekmurska gibanica και έχει ως τόπο καταγωγής την περιοχή του Prekmurje . Την πίτα αυτή την βρίσκουμε σε αλμυρή (με τυριά , πατάτες κλπ) αλλά και γλυκιά έκδοση Παρακάτω περιγράφουμε την γλυκιά εκδοχή στην οποία χρησιμοποιούμε poppyseeds , καρύδια , μήλα , σταφίδες , τυρί cottage ξηρά ζύμη τυριού χωρισμένα μεταξύ τους με φύλλα ζύμης..
Χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου 1 ώρα όσος και ο χρόνος ψησίματος
Υλικά:
Για τη γέμιση με μήλα χρειάζεται : 1 κιλό τριμμένα μήλα χωρίς τα κουκούτσια και την φλούδα
200 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
Για τη γέμιση των τυριών χρειάζεται:
1/2 φλιτζάνι σταφίδες εμποτισμένο σε 2 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι τυρί cottage
1 1/2 φλιτζάνια ξινή κρέμα
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Γέμιση με σπόρους παπαρούνας :
400 γραμμάρια σπόροι παπαρούνας , που την βάζουμε σε έναν μύλο ή σε γουδί
200 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 έως 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
Για τη γέμιση με καρύδια χρειάζεται : 05 κιλά αλεσμένα καρύδια
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 ή περισσότερες κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
Sour Cream Topping :
2 αυγά χτυπημένα μακριά
1 1/2 φλιτζάνια ξινή κρέμα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη .
1 ζύμη φύλου 4 ουγγιές ( 1 ραβδί ) βούτυρο λιωμένο
Προετοιμασία :
Ανακατεύουμε τα υλικά τους για κάθε μια απο τις γεμίσεις σε ξεχωριστό μπολ
Αναμίξετε τα συστατικά ξινή κρέμα topping σε ένα μέτριο μπολ .
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλείψτε τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας 24 εκατ. περίπου με το λιωμένο βούτυρο .
Τοποθετήστε 2 φύλλα ζύμης φύλλου στο κάτω μέρος και τις πλευρές του τηγανιού , αφήνοντάς το να προεξέχει ( αυτό θα κοπεί αργότερα ) .Αλείψτε με βούτυρο
Απλώστε το μισό μείγμα παπαρούνας πάνω στη ζύμη και απλώστε απο πάνω δύο φύλλα ζύμης φύλλου . Αλείφουμε πάλι με βούτυρο και απλώνουμε πάνω τη μισή γέμιση το τυρί από πάνω και κατόπιν με δύο περισσότερα φύλλα φύλλο ζύμης .
Em Βούτυρο »και διασπείρουν το μισό καρύδι πλήρωσης στην κορυφή.
Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο για όλες τις υπόλοιπες γεμίσεις που ήδη έχουμε ετοιμάσει.
. Τοποθετήστε δύο φύλλα της τελικής ζύμης φύλλου
Κόψτε τα υπόλοιπα της ζύμης που περισσεύουν από το ταψί .
Απλώστε απο πάνω την κρέμα γάλακτος
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουβλάκι , τρυπήστε το gibanica σε διάφορα σημεία .
Ψήστε 1 ώρα μέχρι η όψη της πίτας χρυσή - καφέ. Αν κορυφή είναι πάρει χρώμα πάρα πολύ γρήγορα καλύψτε το με αλουμινόχαρτο . Διατηρείται στο ψυγείο, η μπορεί να σερβιριστεί ζεστή που είναι και ποιο νόστιμη.
Υ.Σ. Την συνταγή μου την περιέγραψε κυρία που ήταν ιδιοκτήτρια εστιατορίου ενός απο τα καλύτερα στο Velenje
Χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου 1 ώρα όσος και ο χρόνος ψησίματος
Υλικά:
Για τη γέμιση με μήλα χρειάζεται : 1 κιλό τριμμένα μήλα χωρίς τα κουκούτσια και την φλούδα
200 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
Για τη γέμιση των τυριών χρειάζεται:
1/2 φλιτζάνι σταφίδες εμποτισμένο σε 2 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι τυρί cottage
1 1/2 φλιτζάνια ξινή κρέμα
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Γέμιση με σπόρους παπαρούνας :
400 γραμμάρια σπόροι παπαρούνας , που την βάζουμε σε έναν μύλο ή σε γουδί
200 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 έως 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
Για τη γέμιση με καρύδια χρειάζεται : 05 κιλά αλεσμένα καρύδια
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 ή περισσότερες κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
Sour Cream Topping :
2 αυγά χτυπημένα μακριά
1 1/2 φλιτζάνια ξινή κρέμα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη .
1 ζύμη φύλου 4 ουγγιές ( 1 ραβδί ) βούτυρο λιωμένο
Προετοιμασία :
Ανακατεύουμε τα υλικά τους για κάθε μια απο τις γεμίσεις σε ξεχωριστό μπολ
Αναμίξετε τα συστατικά ξινή κρέμα topping σε ένα μέτριο μπολ .
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλείψτε τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας 24 εκατ. περίπου με το λιωμένο βούτυρο .
Τοποθετήστε 2 φύλλα ζύμης φύλλου στο κάτω μέρος και τις πλευρές του τηγανιού , αφήνοντάς το να προεξέχει ( αυτό θα κοπεί αργότερα ) .Αλείψτε με βούτυρο
Απλώστε το μισό μείγμα παπαρούνας πάνω στη ζύμη και απλώστε απο πάνω δύο φύλλα ζύμης φύλλου . Αλείφουμε πάλι με βούτυρο και απλώνουμε πάνω τη μισή γέμιση το τυρί από πάνω και κατόπιν με δύο περισσότερα φύλλα φύλλο ζύμης .
Em Βούτυρο »και διασπείρουν το μισό καρύδι πλήρωσης στην κορυφή.
Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο για όλες τις υπόλοιπες γεμίσεις που ήδη έχουμε ετοιμάσει.
. Τοποθετήστε δύο φύλλα της τελικής ζύμης φύλλου
Κόψτε τα υπόλοιπα της ζύμης που περισσεύουν από το ταψί .
Απλώστε απο πάνω την κρέμα γάλακτος
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουβλάκι , τρυπήστε το gibanica σε διάφορα σημεία .
Ψήστε 1 ώρα μέχρι η όψη της πίτας χρυσή - καφέ. Αν κορυφή είναι πάρει χρώμα πάρα πολύ γρήγορα καλύψτε το με αλουμινόχαρτο . Διατηρείται στο ψυγείο, η μπορεί να σερβιριστεί ζεστή που είναι και ποιο νόστιμη.
Υ.Σ. Την συνταγή μου την περιέγραψε κυρία που ήταν ιδιοκτήτρια εστιατορίου ενός απο τα καλύτερα στο Velenje
Ετικέτεςπαραδοσιακές συνταγές,Slovenia,Velenje
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
Διαδρομές στην Ελλάδα
Συνταγές από τα ταξίδια μας
Ταξίδια στην Ευρώπη
Πληροφορίες
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2022
(4)
- Μαΐου (1)
- Απριλίου (1)
- Φεβρουαρίου (1)
- Ιανουαρίου (1)
-
►
2021
(1)
- Ιανουαρίου (1)
-
▼
2014
(2)
- Μαρτίου (1)
- Ιανουαρίου (1)
-
►
2012
(1)
- Φεβρουαρίου (1)
-
►
2007
(5)
- Νοεμβρίου (1)
- Σεπτεμβρίου (3)
- Ιανουαρίου (1)
Από το Blogger.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου