Απο Θεσσαλονίκη στη Σλοβενία μέσω Σκοπίων


Συνταγή απο Σλοβενία κάντε κλικ εδώ

Εκπαιδευτικοί λόγοι μας επέβαλαν να ταξιδεύσουμε οικογενειακώς για την μικρή Πόλη της Σλοβενίας το Velenje. Το Velenje βρίσκεται κοντά στο Maribor και μόλις 100 χιλιόμετρα από το Αυστριακό Gratz. Για λόγους οικονομίας χρήματος αλλά και χρόνου και ταλαιπωρίας επιλέξαμε να ταξιδεύσουμε οδικώς έως τα Σκόπια και αεροπορικώς από Σκόπια για Λιουμπλιάνα. Το οδικό κομμάτι έως τα Σκόπια είναι λίγο πολύ γνωστό στους περισσότερους. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στη τροχαία του κράτους των Σκοπίων η οποία αν δεν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας και έχεις αναμμένα τα φώτα δεν σου δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αναλυτικά το ταξίδι το οποίο πρέπει να ομολογήσω ότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της διέλευσης με διάφορα μέσα(αυτοκίνητα , αεροπλάνο) από διάφορα σύνορα . Διαβάζοντας την παρακάτω περιγραφή θα καταλάβετε.
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

1η ημέρα Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Σλοβενία

Ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη το πρωί με το σκεπτικό ότι πρέπει να βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το μεσημέρι για τη πτήση μας. Η διαδρομή έως τα σύνορα είναι η συνηθισμένη. Στον τελωνειακό έλεγχο κατά την είσοδό μας στα Σκόπια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και θα έλεγα ότι ο Σκοπιανός τελωνειακός ήταν ιδιαίτερα φιλικός και εξυπηρετικός. όπως πάντα οι Ελληνες οδηγοί ήταν αυτοί που ήταν ανυπόμονοι και κόρναραν για το λόγο ότι καθυστερούσε ο αστυνομικός εφόσον είχε να σκανάρει τέσσερις ταυτότητες. Η κίνηση των οχημάτων στα πρώτα περίπου 60 χιλιόμετρα γίνεται σε μονές λωρίδες οι οποίες όμως με λίγη προσοχή δεν δημιουργούν πρόβλημα.  Στη διαδρομή είδαμε ένα μπλόκο της τροχαίας και αυτό σε ένα εμφανές σχετικά σημείο. Μετά τα πρώτα 60 χιλιόμετρα (μετά το παλιό τούνελ) και για τα υπόλοιπα έως το αεροδρόμιο των Σκοπίων τα ρεύματα κυκλοφορίας γίνονται διπλά με κακής ποιότητας όμως δρόμο. Συνολικά περάσαμε 2 διόδια στα οποία πληρώνεις 50 δηνάρια στο καθένα. Ο δρόμος καλυτερεύει σαφώς όσο πλησιάζει κάποιος προς την πόλη των Σκοπίων και γίνεται σχεδόν Ευρωπαϊκών προδιαγραφών λίγο πριν την πόλη των Σκοπίων και το αεροδρόμιο.
Το αεροδρόμιο αν και μικρό παρέχει όλες τις βασικές εξυπηρετήσεις στους ταξιδιώτες και είναι περιποιημένο και καινούργιο. Το πάρκινγκ του αεροδρομίου είναι ασφαλές και κοστίζει περίπου 25€ από τις τρεις ημέρες και πάνω δηλαδή πολύ ποιο φτηνό από τα αντίστοιχα Ελληνικά.
Η πτήση από Σκόπια για Λιουμπλιάνα πραγματοποιήθηκε με την Adria airlines και διήρκεσε 1 ώρα και
10 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου (με επιστροφή) ήταν μόνο 102€. Το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας μικρό και σχετικά παλιό δεν είναι και από τα ομορφότερα που έχουμε δει οι υπάλληλοι όμως ήταν αρκετά εξυπηρετικοί.
Μιας και προορισμός μας ήταν το Velenje πήραμε το αυτοκίνητο που νοικιάσαμε μέσω internet και κατευθυνθήκαμε προς τα βόρεια σύνορα της χώρας με της Αυστρία. Ο δρόμος πολύ καλός με αρκετά τούνελ νέας κατασκευής και πολύ καλή σήμανση. Θέλει λίγο προσοχή στις νταλίκες οι οποίες παραβιάζουν συστηματικά τα όρια ταχύτητας και κινούνται με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Μετά από περίπου 1 ώρα οδήγηση αφήσαμε την εθνική οδό και πήραμε την επαρχιακή προς το Velenje. Ο δρόμος αρκετά έως πολύ στενός διέσχιζε ένα δάσος αλπικού χαρακτήρα. Λόγω της βροχής όμως και του σκοταδιού δεν ήταν και ο ευκολότερος για οδήγηση. Φτάνοντας στη πόλη στην οποία εδρεύει το εργοστάσιο της γνωστής εταιρίας ηλεκτρικών ειδών Gorenje, συναντήσαμε ένα συντριβάνι και μια τεχνητή πίστα σκι όντως πολύ εντυπωσιακή.

2η - 3η ημέρα Velenje

Ενημερώνεται συνεχώς τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί.............................................

Διάφορα χρηστικά


Πληροφορίες

Η Φωτό Μου
skype id = gionik2 email me = gionikos at gmail.com
Από το Blogger.