Διαδρομή Θεσσαλονίκη Νικήτη

Παρακάτω θα περιγράψουμε δύο διαφορετικές διαδρομές από Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Νικήτη. Και οι δύο είναι ίσες σε απόσταση αλλά η μία είναι ποιο σύντομη ενώ η άλλη είναι πολύ ποιο γραφική. Εμείς πάντως προτιμούμε την ποιο γραφική μέσω Πολύγυρου
1) Θεσσαλονίκη- Πολύγυρος -Νικήτη 97 χιλιόμετρα περίπου 1:30΄΄

Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (ή από τον Περιφερειακό) ακολουθούμε την Κων. Καραμανλή (παλιά Νέα Εγνατία) έως το τέλος της απ' όπου αρχίζει και η εθνική οδός προς Χαλκιδική. Αμέσως μετά το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και το Magic Park στρίβουμε προς τη Θέρμη (αερογέφυρα). Ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο προς Γαλάτιστα ο οποίος θέλει λίγο προσοχή μιας και είναι παλιός και στενός.
Γενικά ο δρόμος είναι καλός (εκτός από το κομμάτι Θεσσαλονίκη - Γαλάτιστα) με ένα πολύ ωραίο τοπίο. Η απόσταση για το Πολύγυρο είναι μόλις 50 χιλιόμετρα και χρειάζεται περίπου 40 λεπτά. Στα μέσα της διαδρομής και ανεβαίνοντας για το Χολωμόντα υπάρχει το χωριό Αγ. Πρόδρομος το οποίο είναι ονομαστό για τα σουβλάκια του. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια στάση για φαγητό αλλά και για να πιείτε νερό από την πηγή που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Αν τώρα δεν θέλετε να καθυστερήσετε πολύ συνεχίστε μετά τη διασταύρωση του Αγίου Προδρόμου προς Πολύγυρο και στα 2-3 χιλιόμετρα θα βρείτε δύο ταβέρνες. Εμείς προτιμούμε την δεύτερη η οποία έχει πολύ καλά σουβλάκια και άλλα παραδοσιακά φαγητά σε φτηνές τιμές (οικογένεια 4 ατόμων πληρώνουμε συνήθως 30-35€) και με πολύ καλό service ενώ εξίσου όμορφο είναι και το περιβάλλον.
Ο Πολύγυρος απέχει από τον Άγιο Πρόδρομο μόλις 15 λεπτά και η διαδρομή παρά τις στροφές είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και μέσα σε ένα καταπράσινο ορεινό περιβάλλον. Η πόλη του Πολύγυρου τουλάχιστον στο κέντρο της διατηρεί ένα χρώμα από την παλιά εποχή με τα ωραία αρχοντικά και τα καφενεδάκια στο πεζόδρομο. Πρέπει να πάρετε ψωμί από τον φούρνο που χρησιμοποιεί ακόμη ξύλα και βρίσκεται στα μέσα του πεζόδρομου και χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι από τα τοπικά κρεοπωλεία. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή με τις 6 βρύσες όπου υπάρχει ένα πολύ καλό πάρκο με αναψυκτήριο και εστιατόριο. Προτείνουμε πάντως να πιείτε το καφέ σας στο πεζόδρομο (στην αρχή του ) κάτω από το πλατάνι.
                               Πολύγυρος Νικήτη χάρτης διαδρομής Πολύγυρου Νικήτη

Διασχίζουμε τον Πολύγυρο (από το κέντρο του η διαδρομή είναι πιο σύντομη και βλέπουμε όλα τα παραπάνω) και κατευθυνόμαστε προς την Σιθωνία και προς τη Νικήτη Η διαδρομή είναι σχετικά μικρή αφού η Νικήτη απέχει γύρω στα 40 χιλιόμετρα (περίπου μισή ώρα). Μετά από 15 χιλιόμετρα από το Πολύγυρο κι εφόσον ακολουθήσουμε τον κατηφορικό δρόμο προς τη Σιθωνία που είναι πολύ καλός φτάνουμε στη διασταύρωση της Γερακινής και στρίβοντας αριστερά μπαίνουμε στο δρόμο της Σιθωνίας. Η διαδρομή είναι ουδέτερη και κάποια ωραία της σημεία είναι αυτά πριν την Ορμύλια και από τη πλευρά της θάλασσας όπου υπάρχουν μερικές καλές ακτές. Μετά τη διασταύρωση της Ορμύλιας θα βρείτε πάνω στο δρόμο υπαίθρια μαγαζιά που πουλάνε τοπικά φρούτα και προϊόντα. Μη διστάσετε ν' αγοράσετε μιας και αυτά είναι πάντα φρέσκα και σε καλές τιμές. Για ν' αγοράσετε μέλι αφήστε το για παρακάτω εφόσον η Νικήτη φημίζεται για το εξαίρετης ποιότητας μέλι που παράγει. Μετά την Ορμύλια στα δεξιά σας υπάρχει πάνω στο βουνό το μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου (εδώ για το χάρτη διαδρομής). Οι μοναχοί έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και το μοναστήρι είναι ένα από τα ομορφότερα σύγχρονα που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύω ότι αξίζει να το επισκεφθείτε μιας και είναι 400 μέτρα έξω από το δρόμο σας και σίγουρα θ' αποζημιώθητε από την υπέροχη θέα της Χαλκιδικής. Συνεχίζοντας η διαδρομή είναι υπέροχη με το τοπίο να εναλλάσσεται από τις διάφορες παραλίες που υπάρχουν και δέκα λεπτά μετά την Μεταμόρφωση θα βρεθείτε στη Νικήτη. Τη παραπάνω διαδρομή την προτείνουμε τόσο για την ομορφιά της όσο και για το λόγο ότι δεν έχει τόσο πολύ κίνηση ιδιαίτερα τις Κυριακές του καλοκαιριού

2) Θεσσαλονίκη- Νικήτη 100 χιλιόμετρα περίπου 1:10΄΄


        

Η δεύτερη εναλλακτική διαδρομή είναι και η πιο κλασική που ακολουθούν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς και είναι η πιο σύντομη και άνετη. Για ν' ακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή δεν έχουμε παρά να πάρουμε την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών και ν' ακολουθήσουμε τον δρόμο με τα δύο ρεύματα κατεύθυνσης προς τα Μουδανιά. Η διαδρομή γίνεται απροβλημάτιστα εφόσον ο δρόμος είναι μεγάλος και διαχωρίζετε από το αντίθετο ρεύμα με μπαριέρες. Θα πρέπει μόνο να προσέξουμε να βγούμε σωστά μετά τα Μουδανιά από την έξοδο προς Σιθωνία. Το πρώτο χωριό που συναντάμε μετά την έξοδο από την Εθνική οδό είναι ο Άγιος Μάμας στον οποίο κάθε τέλος Αυγούστου γίνεται μια από τις μεγαλύτερες εμποροπανήγυρις της Ελλάδας. Αν τύχει και περνάτε απο την περιοχή τη συγκεκριμένη εποχή θα πρέπει να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Το επόμενο σημείο που θα πρέπει να προσέξετε πριν φτάσετε στη διασταύρωση της Γερακινής είναι το χωριό Καλύβες από το οποίο περνάτε από μέσα και θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα στα 50 χιλιόμετρα διότι υπάρχει πάντα τροχαία. Μετά τις Καλύβες φτάνετε στη στροφή της Γερακινής και ακολουθείτε την ίδια διαδρομή που περιγράφουμε παραπάνω. Προτείνουμε αυτή τη διαδρομή για όποιους θέλουν να φτάσουν σύντομα στο προορισμό τους με ασφάλεια και χωρίς ιδιαίτερη κούραση.
Ν ι κ ή τ η
Η Νικήτη είναι ένα χωριό που έχει αναπτυχθεί πολύ την τελευταία δεκαετία με την ανοικοδόμηση πολλών εξοχικών κατοικιών. Η θάλασσα της είναι πολύ καθαρή και με μεγάλη ακτή με αποτέλεσμα να γίνεται πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες. Εκτός από την σύγχρονη πόλη με τις ανέσεις υπάρχει και ο παλιός οικισμός ο οποίος έχει προσεχθεί πολεοδομικά τα τελευταία χρόνια και έτσι έχουν στρωθεί με πέτρες οι δρόμοι συντηρήθηκαν τα σπίτια κλπ. Οι ανέσεις που προσφέρονται είναι πολλές και μπορεί να καλυφθούν σ' όλους τους τομείς οι ανάγκες τόσο των νέων όσο και των οικογενειών. Το επίκεντρο του χωριού είναι η κεντρική μαρίνα όπου εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ταβερνών. Η περιοχή όμως που μας άρεσε είναι δεξιά του κεντρικού δρόμου προς την νέα μαρίνα όπου τα πράγματα είναι ποιο ήσυχα. Εκεί υπάρχει και μια πολύ καλή ταβέρνα στο ισόγειο του ξενοδοχείου Σιθωνία.Εκτός από την υπέροχη θάλασσα άλλα ενδιαφέροντα μέρη για να δείτε και να πάτε στη Νικήτη θεωρούμε τα εξής: Η βασιλική του Σωφρονίου αρχαίο μνημείο που διατηρείται πολύ καλά ειδικά το ψηφιδωτό πάτωμα (κλικ για χάρτη). Ακριβώς απέναντι υπάρχει η από παλαιότατων χρόνων εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που έχει κτιστεί πάνω σε παλαιότερες εκκλησίες που έχουν καταστραφεί. Για μπάνιο εκτός από την ακτή της Νικήτης μπορείτε να επισκεφθείτε και τις αμέσως επόμενες ακτές που είναι το Καστρί ο Άγιος Ιωάννης και η καταπληκτική καταπράσινη θάλασσα της ακτής Κοβιού.
Προτείνουμε Για φαγητό
 • περιοχή Πολυγύρου
 • Σουβλάκια στον Άγιο Πρόδρομο και σε οποία ταβέρνα θέλετε από τις πολλές που υπάρχουν
 • Καλό φαγητό στις 6 βρύσες
 • Αγιονέρι μετά τον Πολύγυρο πηγαίνοντας προς Σιθωνία (σε περίπτωση που έχει κόσμο θα πρέπει να περιμένετε αρκετά....), μέσα σ' ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον
 • περιοχή Νικήτης
 • Στη ψαροταβέρνα του Καζάνη πηγαίνοντας παραλιακά για το camping
 • Στη ταβέρνα που έχει στη πλατεία του παραδοσιακού χωριού για καλό κρέας (πηγαίνοντας για την παλιά εκκλησία)
 • Για Gourmet φαγητό φυσικά στο ξενοδοχείο "Δανάη" 5 χιλιόμετρα πριν τη Νικήτη
Προτείνουμε για διαμονή


 • Για ξενοδοχεία μπορείτε να επιλέξετε το Lilly Ann που βρίσκεται σχεδόν μέσα στο χωριό και διαθέτει πισίνα κ.α.
 • Επιπλωμένα δωμάτια "Φίλιππος" κοντά στο camping του Αγίου Γεωργίου. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο συγκρότημα. 
 • Υπάρχουν εκατοντάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά ενώ η καλύτερη πλευρά της Νικήτης για μπάνιο είναι αυτή προς την πλευρά του Camping "Άγιος Γεώργιος"
 • Κοντά στη Νικήτη το ξενοδοχείο Μακεδνός χτισμένο πάνω σε μια υπέροχη παραλία. Διαθέτει πισίνα κλπ και βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μετά τη Νικήτη στο δρόμο προς το Μαρμαρά.
 • Camping Άγιος Γεώργιος και αν θέλετε ένα απο τα καλύτερα camping της Σιθωνίας βρίσκεται 10 λεπτά έξω απο τη Νικήτη προς τον Μαρμαρά και λέγεται Μυτάρι

Πληροφορίες

Η Φωτό Μου
skype id = gionik2 email me = gionikos at gmail.com
Από το Blogger.